SİNSİ SALGIN HASTALIK KANDİDA

//SİNSİ SALGIN HASTALIK KANDİDA

SİNSİ SALGIN HASTALIK KANDİDA

TDDP Yorumu: Günümüzde kandida çoğalması hastalığı toplumun önemli bir kısmını etkilemekte ve vücudumuzun dengesini bozan en önemli unsurlardan birisi olmasına rağmen bu rahatsızlığının belirtileri başka hastalıkların belirtileri ile karıştırıldığı için genellikle batı tıbbında yeterince önem verilmemektedir. Çoğu hekim kandida çoğalmasının lupus, MS, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, otizm ve hatta kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğinin farkında değildir. Çoğunlukla hekimler kandida tedavisinin süresini kısa tutmakta,  tedaviyi diyetle doğru şekilde destekleyememektedir . Bu konuda bilgi  gereksinimini karşılamak amacıyla platformumuz  MS gibi ciddi bir hastalıktan kandida tedavisi ile kurtulan Naturapat Ann Boroch’un ”The Candida Cure ” isimli kitabından kısa bir özet çeviriyi bilginize sunmaktadır.  Kitabın orijinali  için bkz. : http://www.annboroch.com/the-candida-cure-book/

Kandida Nedir?

Sağlıklı bir insanın vücudunda  Kandida (yani Candida Albicans)  barsaklarda, deride ve mukoza zarlarında simbiyoz (karşılıklı fayda üretecek şekilde) yaşayan zararsız bir mayadır. Ancak  vücudumuzun eko sisteminde meydana gelen bir dengesizlik kandida çoğalmasına  ve vücutta yer alan organların kandida saldırısına maruz kalmasına yol açar.

TDDP Yorumu: vücutta kandida çoğalmasına yol açan denge bozukluğu muhtemelen ince barsaktan başlamaktadır. İnce barsakta bulunan laktobasilus asidofilus gibi faydalı bakteriler yediğimiz karbonhidratlarda bulunan şekerleri parçalayarak laktik aside çevirirler ve ortamın pH değerini düşürürler, yani ortamı daha asidik hale getirirler.  pH değeri biraz asidik yani 6’dan düşük iken kandidalar zararsız maya formundadır, ancak tıbbi tedaviler yada yediğimiz besinler yoluyla aldığımız antibiyotiklerin laktobasilus asidofilus gibi faydalı bakterileri öldürmesi ve bunun sonucunda artık o kadar çok laktik asit üretilememesi  nedeniyle ince barsak pH değerinin yükselmesi  ve 7’ye yaklaşması sonucunda kandidalar zararlı olan mantar formuna dönüşerek çoğalmaya, barsakta sızıntı yaratacak şekilde zarar vermeye, kan dolaşımına sızmaya,  organlara saldırmaya başlamaktadır.  Tüm bu denge bozukluğunun  kaynak nedeni  görüldüğü gibi antibiyotik kullanımı olabilmektedir. Genellikle faydalı bakteriler dışında ince barsak pH değerini düşüren bir başka unsur midede üretilen hidroklorik asittir, özellikle hayvansal protein tüketimi hidroklorik asit üretimini arttırmaktadır. Günümüzde insanlara hayvansal proteinlerden uzak durması söylenmektedir , bu öneriye uyarak et yemeyi bırakırsanız  ince barsak pH değerininiz yükselecek ve bunun doğal sonucu olarak kandida çoğalması artacaktır. Buna karşılık endüstriyel şartlarda yetiştirilmiş hayvanların etlerinden gerçekten uzak durmalısınız, çünkü bu etlerde bulunan antibiyotik kalıntıları yararlı bakterilerinizi öldürecek ve bu durum da kandida çoğalmasına yol açacaktır.      

Kandida Çoğalmasına Neler Yol Açar?

Antibiyotikler, steroidler, kortizon, prednizon, doğum kontrol hapları, östrojen takviye tedavisi,  hatalı diyet, kemo terapi, radyasyona maruz kalma, aşırı alkol tüketimi vb. kandida çoğalmasına yol açan belli başlı unsurlardır.

Antibiyotik Kullanımında Artış

Günümüzde antibiyotikler lüzumsuz reçete edilebilmekte yada hastalar tarafından reçete olmaksızın kullanılabilmektedir. Ayrıca hazır ve işlenmiş gıdalarda bulunan anti mikrobiyel katkılar antibiyotik gibi etki etmekte ve organik olmayan  ve/veya ekolojik  olmayan et ürünlerinde bulunan antibiyotik kalıntıları gizli bir antibiyotik kaynağı olarak vücutlarımızı etkilemektedir. Antibiyotikler viral değil bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmekte işe yarar , ancak zararlı bakterileri öldürürken aynı zamanda barsağımızda yaşayan ve kandida çoğalmasını kontrol altında tutan laktobasilus asidofilus ve bifido bakteri gibi faydalı bakterileri de öldürür. Barsak floramızda yeralan faydalı bakteriler öldüğünde kandida çoğalmaya başlar. Tek sorun kandidanın çoğalması değildir, kandidaların saldığı 79 çeşit toksik madde bağışıklık sistemimizi zayıflatır.  Kandidaların ürettiği toksinlerden birisinin adı asetaldehittir ve bu madde karaciğerde etil alkole çevrilerek sarhoş adam sendromuna yol açar.  Eğer kandida çoğalması kontrol altına alınamazsa sızıntılı barsak sendromuna yol açar ve bunun sonucu olarak  kandida kan dolaşımına girebilerek tüm vücuda yayılma şansı bulabilir, buna sistemik kandida enfeksiyonu adı verilir.

(fermente gıdalar, süt ürünleri ve rafine şekerler içeren)  kötü bir diyet ve aşırı stres (gerginlik) kandida çoğalması durumunun uzamasına  yol açar. Bunun sonucunda sindirim işlevi kötüleşir, vücut elzem mineral ve vitaminlerin yoksunluğunu çekmeye başlar ve sağlıklı hücreler vücudu tamir etmek üzere çoğalamamaya başlar, sonuç zamanla ilerleyen kronik hastalıktır.

TDDP Yorumu: Aşırı gerginlik (yani aşırı stres) kandida çoğalması rahatsızlığını arttırmaktadır. Stres ile etkili  bir şekilde mücadele  etmek için   ”Eiriu Eolas Stres Kontrolü,  Şifa ve Gençleştirme Programı ‘ isimli  Türkçe çevirisi olan  basit ve ücretsiz bir meditasyon programı için  bkz.  

 http://tr.eiriu-eolas.org/online-version/

Kandida Nerelere Saldırmayı Sever

Kandida çoğalması genellikle sinir sistemi ve kasları hedef almakla birlikte vücudun zayıflığına bağlı olarak herhangi bir organı yada dokuyu hedef alabilir, kandida çoğalması sonucunda en çok görülen belirtiler şunlardır:

  • hazımsızlık
  • şişkinlik
  • gaz
  • yorgunluk
  • oryantasyon bozukluğu
  • hafıza zayıflığı
  • uyuşma
  • karın ağrısı
  • kabızlık
  • anksiyete
  • depresyon
  • sinirlilik atakları ve açlık titremesi
  • koordinasyon bozukluğu
  • baş ağrısı
  • döküntü
  • vajinal mantar enfeksiyonları ve idrar sıklığı

Eğer kandida çoğalması uzunca bir süre tedavi edilemez ise bağışıklık sistemi çok zayıflayabilir, besin emilimi zayıflayabilir, pek çok vücut işlevini etkileyecek şekilde amino asit ve protein metabolizması değişebilir ve bu ikincil sorunlar ana sorun olan kandida çoğalmasını gölgede bırakacak kadar artabilir.

Tedavi

Tedavi kandidayı  ve kandida toksinlerini yokederek yapılır, bunun yolu doktorunuzun reçete edeceği antifungal bir ilacı almanın yanısıra kandida önleyici bir diyet yapmaktır.

Nystatin

Nystatin çocuklarda ve hamilelerde dahi kullanılabilecek kadar güvenli bir ilaçtır, genellikle günde üç defa yarım çay kaşığı dozunda kullanılır. Bu ilacı reçete eden hekimlerin yaptığı ana hata ilacı 6 hafta gibi kısa süreler için reçete etmeleridir, halbuki  etkili sonuçlar almak için ilacı en az üç ay kullanmak gereklidir, örneğin bu özeti yaptığımız kitabın yazarı kandida kaynaklı MS hastalığından kurtulmak için iki yıl gibi uzun bir süre boyunca nystatin kullanmıştır. Nystatin kandida sorununun kaynağı olan barsaklar  üzerinde çok etkilidir ancak sistemik (yani kan dolaşımındaki) kandida çoğalmasını engelleyecek şekilde etki etmesi için uzunca bir  süre kullanılması gerekir.

 

Fluconazole

Fluconazole sentetik bir antifungal ilaçtır, özellikle sistemik (yani kandaki) kandida çoğalmasına karşı etkili bir ilaçtır. Nystatin’den on kat daha güçlüdür ancak buna karşılık çok toksik bir ilaç olduğu için karaciğeri çok yorar, bu nedenle fluconazole bir kaç haftadan uzun süre kullanıldığında hekiminizin karaciğer enzimlerinizi test etmesi ve izlemesi gereklidir. Kitabın yazarı tedavinin ilk başında kısa bir süre (örneğin bir hafta)  gün aşırı bir tablet fluconazole almayı ve ardından fluconazolün karaciğere zarar vermesine meydan vermeyecek kadar kısa bir süre sonra nystatine geçmeyi tavsiye etmektedir.

Antifungal Besinler

Kandida çoğalmasını önleyen besinler şunlardır:

  • sarımsak
  • soğan
  • hindistan cevizi yağında bulunan kaprilik asit
  • greyfurt çekirdeği ekstresi
  • üzüm çekirdeği ekstresi
  • zeytin yaprağı ekstresi
  • kekik yağı
  • zencefil
  • rezene
  • aloe vera

 

Herxheimer Reaksiyonları

Kandida tedavisinin başlangıcında diyetinizi değiştirmeniz ve antifungal ilaçlar kullanmaya başlamanız sonucunda vücudunuzda Herxheimer reaksiyonları oluşabilir. Bu reaksiyonlar ölmekte olan kandidaların vücutta yol açtığı belirtilerdir.  Herxheimer reaksiyonları nedeniyle kendinizi iyileşmeden önce tedaviye ilk başladığınız andan daha kötü hissedersiniz.  Bu süreci kolay atlatmanız vücudunuzun karaciğer, barsaklar, böbrekler, akciğerler ve deri gibi  eliminasyon yollarının açık olmasına bağlıdır.

Barsaklarınızın günlük olarak hareketi elzemdir,  çok gerekli ise lif desteği alabilirsiniz ancak psyllium gibi bulantı ve gaz yapan bir lif çeşidi yerine citrus-pektin yada keten tohumu kökenli bir lif kaynağı kullanmanız tavsiye edilir.

TDDP Yorumu: Eğer barsak hareketini sağlamak için magnezyumsitrat kullanırsanız bir taş ile üç kuş vurmuş olursunuz, magnezyumsitrat hem kabızlığı azaltacak, hem çoğu insanda eksikliği  olan magnezyumu tamamlayacak hem de böbrek taşları ve diğer sorunlara yol açabilen okzalat tuzlarının yığılmasını engelleyecektir. 

Bkz. http://www.tddp.org/yasam-kivilcimi-magnezyum/

Bkz. http://www.tddp.org/bobrek-taslari-kronik-hastaliklar-ve-otizmde-okzalatlarin-rolu/

Kanınızın, karaciğerinizin ve böbreklerinizin  temizlenmesi için günde bir litre kırmızı karanfil çayı içebilirsiniz.  Karanfil çayını bir litre sıcak suya üç çay poşeti karanfil atıp onbeş dakika bekleyerek yapın.  Eğer mümkünse hafif egzersizler yapın , aksi halde yürüyün yada yoga yapın ama mutlaka derin nefesler alıp vererek ciğerlerinizi toksinlerden temizleyin.

 

Herxheimer Reaksiyonlarının Belirtileri

Detoksifikasyon (zehirlerden arınma) sürecinizde  soğuk algınlığı benzeri belirtiler, başağrıları, ağrılar, karında sıkıntı gibi belirtiler görülebilir.  Eğer Herxheimer reaksiyonlarınız çok kuvvetli ise kullandığınız antifungalin dozunu azaltmalısınız.  Belirtiler azaldığında yavaş yavaş dozu tekrar yükseltebilirsiniz. Genellikle bir kaç hafta içerisinde bu belirtiler geçer, bu süreçte karanfil çayına ek olarak bol su içerek detoksifikasyon sürecine destek olabilirsiniz.

Kandida Önleyici Diyet

Antifungal ilaç kullandığınız süre boyunca tüm şekerler , tüm süt ürünleri, tüm fermente besinler, tüm rafine karbonhidratlar diyetinizden çıkartılmalıdır. Buna ek olarak  İşlenmiş Süt Ürünleri ve Buğday gibi glutenli tahıllar başta olmak üzere gibi besin duyarlılığı yaratma ihtimali olan besinler de diyetinizin dışına çıkartılmalıdır.  Hafif kandida vakalarında üç aydan daha kısa sürelerde kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Fakat MS, fibromiyalji, myasthenia gravis gibi ciddi durumlarda iyileşmenin gerçekleşmesi altı aydan iki yıla kadar uzayabilmektedir.

TDDP Yorumu: Batı tıbbında hekimler kandidayı yeterince ciddiye almamakta, antifungal tedavi süresini kısa tutmakta, diyetin önemini bilmekle birlikte hatalı diyet önerilerinde bulunabilmekte, örneğin besin duyarlılığı yaratma olasılığı yüksek olan yoğurt gibi süt ürünlerini yada barsak hareketlerini rahatlatmak için kuru kayısı gibi aşırı şekerli ve kandidayı besleyen besinleri önerebilmektedir. 

İşlenmiş Süt ürünleri ve Buğday’ın zararları ile ilgili bkz. :

http://www.tddp.org/sut-ve-bugday-neden-bu-kadar-zararlidir-gabriela-sefura-md/

Diğer olası besin duyarlılıklarınızın ortaya çıkartılması ile ilgili  olarak eliminasyon provokasyon diyeti  hakkında fikir edinmek için bkz. :

http://www.tddp.org/category/paleo-diyeti/eliminasyon-provokasyon-diyeti/

Aşırı çoğalan kandida öncelikle açlıktan öldürülmelidir. Bunun için antifungal ilaç tek başına yeterli değildir, mutlaka beraberinde kandida önleyici diyet yapılmalıdır. Diyet  olmadan malesef ilaç bir işe yaramaz. Uzun bir süre boyunca hem ilaç tedavisini hem de diyeti çok özenli  bir şekilde uygulayarak kandidadan kurtulabilirsiniz.

İyileştikten Sonra

Günlük olarak kandida önleyici besinleri tüketmeye devam edin. Buna ek olarak eliminasyon provokasyon diyeti ile kendinize uyarladığınız taş devri diyeti ilkelerine göre beslenmeye devam edin. Taş devri diyetinde şekerler, süt ürünleri, işlenmiş karbonhidratlar bulunmaz.  Siz ayrıca taş devri diyetinde izin verilen fermente besinlerden de uzak durun,  antibiyotiklerden uzak durarak ve probiyotik kullanarak barsaklarınızda dengenin kandida lehine tekrar bozulmasına izin vermeyin .

Kandida Diyeti – Serbest olan Besinler

ETLER (Antibiotik ve Hormon içermeyen)

  • Dana (az miktarda)
  • Tavuk
  • Balık   (balıklardaki civa birikimi bağışıklığı zayıflatarak kandida çoğalmasını arttırabilir bu nedenle sadece sardalya gibi küçük balıklar yenilebilir)
  • Kuzu
  • Hindi

YAĞLAR (Organik, Soğuk sıkım)

  • Zeytin Yağı                 (pişirmede kullanabilirsiniz)
  • Hindistan Cevizi Yağı  (pişirmede kullanabilirsiniz)
  • Kuyruk Yağı                (pişirmede kullanabilirsiniz)
  • Keten tohumu            (pişirmede kullanmayın)
  • Susam Yağı                (pişirmede kullanmayın)
  • Ayçiçek yağı               (pişirmede kullanmayın)

TAHILLAR ( Organik, Rafine olmayan, Tam tahıllar)

  • Karabuğday
  • Kinoa

KURUYEMİŞLER (Çiğ satın alıp kendiniz fırınlayın)

  • Badem
  • Fındık
  • Ceviz
  • Kabak çekirdeği
  • Ay çekirdeği
  • (yukarıdaki kuruyemişler eğer eliminasyon provokasyon diyetinde duyarlılığınız çıkmadıysa serbesttir aksi halde değildir)

SÜT ÜRÜNLERİ ( Antibiyotiksiz ve Hormonsuz)

  • Sade yağ
  • Tereyağ   (eğer eliminasyon provokasyon diyetinde duyarlılığınız çıkmadıysa serbesttir aksi halde değildir)

SEBZELER

  • Mantar ve Patates hariç tüm sebzeler
  • eğer eliminasyon provokasyon diyetinde domates, biber,patlıcan gibi sebzelere yada sülfürlü sebzelere duyarlılığınız çıkarsa bunları yemeyin.

KATKILAR

  • Elma Sirkesi        (ev yapımı)
  • Taze baharatlar  (maydonoz, fesleğen, vs.)
  • kuru hardal
  • kara biber
  • rafine olmayan deniz yada kaya tuzu
  • baharatlar (katkısız, şekersiz, MSG’siz vs. )

İÇECEKLER

  • Su                                (pet şişeden değil, filtrelenmiş su içebilirsiniz)
  • Bitkisel Çaylar              (kırmızı karanfil,  nane, vs. )
  • şekersiz Maden suları  (Aliminyum, arsenik ve diğer ağır metalleri içermeyen)

BAKLAGİLLER

  • Başlangıçta tüketmeyin, soya gibi aşırı lektin içeren baklagilleri hiçbir zaman tüketmeyin.

DİĞER

  • keçi boynuzu (tatlandırılmamış ve işlenmemiş)
  • salça (taze, ev yapımı, sirkesiz, şekersiz, katkısız olmalı, eliminasyon provokasyon diyetinde domatese duyarlılığınız çıktıysa uzak durun)

MEYVELER (günde en çok bir adet)

  • Elma  (kabuğu soyulmuş çok ekşi elmalar)
  • Böğürtlen gibi tüm yemişler (eğer küf içerdiğinden şüheleniyorsanız yemeyin)
  • Hindistan Cevizi

TATLANDIRICILAR

  • Stevia
  • Ksilitol

Kandida Diyeti – Yasak Besinler

ETLER

  • Tüm hormon ve  antibiyotik içerebilen etler
  • Tüm işlenmiş et ürünleri
  • Tüm hamburgerler ve sosisler
  • Salamlar

YAĞLAR

  • Yer fıstığı ezmesi
  • İşlenmiş yağlar      (özellikle etiketinde margarin, hidrojenize bitkisel yağ yazanlar)
  • Bitkisel yağlar        (organik olmayan bitkilerden endüstriyel yöntemlerle elde edilen mısırözü,soya,ayçiçek gibi bitkisel yağlar)

SEBZELER

  • Mısır
  • Mantar
  • Eğer eliminasyon provokasyon diyeti ile belirlediğiniz bir duyarlılığınız varsa patlıcan,biber,domates gibi itüzümü familyası sebzeler
  • Eğer  eliminasyon provokasyon diyeti ile belirlediğiniz bir duyarlılığınız varsa lahana gibi sülfürlü besinler

KURU YEMİŞLER

  • Yer fıstığı
  • Kaju fıstığı
  • Şam fıstığı
  • Eğer  eliminasyon provokasyon diyeti ile belirlediğiniz bir duyarlılığınız varsa diğer kuruyemişler

SÜT ÜRÜNLERİ

  • Tüm peynirler
  • Kaymak
  • İnek ve Keçi Sütleri
  • Dondurma
  • Margarin
  • Krema
  • Yoğurt
  • Kefir
  • Tereyağ (Eğer  eliminasyon provokasyon diyeti ile belirlediğiniz bir duyarlılığınız varsa yada hormonlu antibiyotikli ise)

TAHILLAR

  • Ekmekler
  • Hububatlar
  • Mısır
  • Pastahane mamulatı
  • Buğday,arpa,çavdar gibi tüm glutenli tahıllar
  • Prinç
  • Unlar
  • Hamur işleri

KATKILAR

  • Tüm sirkeler  (ev yapımı elma sirkesi hariç)
  • ketçup
  • soslar
  • reçel, marmelat ve jöleler
  • hardal
  • turşu çeşni (özellikle MSG içerenler)
  • hazır salata sosları
  • sosis
  • soya sosu
  • mayalı, şekerli ve katkılı baharatlar
  • diğer hazır yemek sosları

ÇEŞİTLİ

  • Şeker
  • Kurabiye
  • Çikolata
  • Kahve
  • Donut
  • Jelatin
  • Sakız (damla sakızı yada sadece ksilitol ile tadlandırılmış olanlar hariç)
  • Kurutulmuş besinler
  • Topkekler
  • Pastahane mamulatları
  • Pizza
  • İşlenmiş gıdalar
  • İslenmiş, Kurutulmuş, Fermente edilmiş yada terbiyeli gıdalar

BAKLAGİLLER

  • Bezelye
  • Soya

İÇECEKLER

  • Alkol
  • Kahve
  • Meyve suları
  • Diyet yada şekerli gazozlar
  • Çaylar  (yeşil çay hariç)

MEYVELER

  • kayısı
  • muz
  • kiraz
  • kuş üzümü
  • hurma
  • kurutulmuş meyveler (kuru erik, kuru üzüm, vb)
  • incir
  • üzüm
  • kivi
  • mango
  • kavun
  • nektarin
  • portakal
  • papaya
  • armut
  • şeftali
  • ananas
  • erik
  • nar
  • mandalina

TATLANDIRICILAR

  • Aspartam
  • Arpa maltı
  • Prinç şurubu
  • Esmer şeker
  • Mısır şurubu
  • Dekstroz Fruktoz
  • Tatlandırılmış meyve suyu
  • Bal
  • Maltodekstrin
  • akçaağaç şurubu
  • melas
  • Ham şeker kamışı kristalleri
  • sorbitol
  • sukraloz
  • Beyaz şeker

TDDP Yorumu: Yukarıdaki yasak besin listesinde bulunmayan fakat genel olarak duyarlılık yarattığı bilinen narenciye, domates, biber, patlıcan, yumurta gibi besinlerden duyarlı olduklarınızı tüketmeyin.  Hangi besine duyarlılığınız olduğunu anlamak için aşağıda bağlantısı verilen eliminasyon provokasyon diyetinden yararlanabilirsiniz: 

http://www.tddp.org/category/paleo-diyeti/eliminasyon-provokasyon-diyeti/

Özetleyerek Çeviren : Taş Devri Diyeti Platformu

Bu belge: http://www.tddp.org/sinsi-salgin-hastalik-kandida/

By |2019-01-11T22:36:11+00:00Ocak 4th, 2016|Sağlık|