Felç İçin Umut Işığı : Stanford’lu Araştırmacılar Kök Hücre Uygulamasının Kalıcı Beyin Hasarlarını İyileşme Yönünde Tersine Çevirmesi Karşısında Şaşkınlığa Uğradılar

//Felç İçin Umut Işığı : Stanford’lu Araştırmacılar Kök Hücre Uygulamasının Kalıcı Beyin Hasarlarını İyileşme Yönünde Tersine Çevirmesi Karşısında Şaşkınlığa Uğradılar

Felç İçin Umut Işığı : Stanford’lu Araştırmacılar Kök Hücre Uygulamasının Kalıcı Beyin Hasarlarını İyileşme Yönünde Tersine Çevirmesi Karşısında Şaşkınlığa Uğradılar

inme

 

 

 

 

 

 

İyileşme sürecinde olan inme (felç) geçirmiş kişilerin beyinlerine doğrudan kök hücre enjekte eden Stanford’lu araştırmacılar daha önce bilim tarafından imkansız olarak tanımlanan bir bulguya ulaştılar : bu prosedürün yalnızca zararsız olduğu değil mucizevi bir şekilde kalıcı beyin hasarlarını tersine çevirdiği görüldü.

Stroke (İnme) dergisinde sonuçları yayımlanan bu çok yeni araştırmanın asıl güzel tarafı, en umut verici, iyi bulgunun tamamen tesadüfi bir şekilde ortaya çıkmış olması. Araştırmanın asıl amacı beynin üst katmanı altına kök hücre enjekte etme prosedürünün güvenirliğini test etmekmiş ve bu amaçla 18 kişilik küçük bir felçli hasta grubu seçilmiş. Araştırmanın ana amacının sonucu olarak bunun yapılabilir olduğu görülmüş.

Fakat araştırmacıları asıl hayrete düşüren; kök hücrelerinin, inme geçirenler için standart bir sınır kabul edilen 6 Aylık düzelme periyodunu çok uzun süre önce geçmiş felçli hastalarda dahi beyin hasarlarının iyileşmeye başladığının görülmesi olmuş. Oysa bugüne kadar kabul gören bilimsel verilere göre inme geçirmeden 6 ay sonra, düzelmemiş beyin devreleri kalıcı bir şekilde hasar görüyor ve normal şartlarda o noktada terapi tedavileri sonlandırılıyor ve hasta geriye kalan, iyileşemeyen engelleriyle yaşamak zorunda kalıyor.

En temel tanımıyla inme, beyindeki kan pıhtısının yarattığı tıkanıklıktan kaynalanıyor. Eğer felç geçiren kişi hayatta kalacak kadar şanslı olsa bile konuşma ve hareket becerilerinin önemli bir kısmını kaybediyor. Bunların bir kısmı 6 aylık süre içerisinde geri kazanılsa bile, eksiksiz bir geri kazanım söz konusu olmuyor.

Sözkonusu yeni araştırmaya dahil edilen felçli hastaların bir çoğu 3-5 yıl önce felç geçirmiş kişilerden seçilmiş, ki bu süre iyileşmeye yönelik bir tedavinin sonuç verebilmesi için çok çok uzun bir süre. Hastaların kafatasına ince oyuklar açılarak, yetişkin donörlerden alınan kök hücreler doğrudan beyine enjekte edilmiş.

Baş ağrıları ve kusma gibi bazı yan etkiler bir yana bırakılırsa hastalar ameliyat sonrası süreçte hızlı bir şekilde toparlanmışlar. Doktorlar iyileşme sürecini 1, 6 ve 12 ay sonrasında müşahede etmişler ve konuşma, görme ve hareket becerilerinde hatırı sayılır gelişmeler görmüşler.

Araştırmaclar henüz bu olumlu ve gizemli gelişmenin sebebinden emin değiller : bu iyileşmeyi tetikleyen kök hücrelerinin kendileri mi yoksa uygulanan prosedürün beyni kandırarak aksiyona geçiren bir plasebo etkisinin sonucu mu? Emory Üniversitesi’nden bir nörosirurji uzmanı olan Nicholas Boulis Washington Post’a verdiği demeçte : “Tüm bunlar daha önemli bir yeni bir görüşü öne çıkarıyor; ölü beyin devreleri yeniden aktive edilebilir” yorumunda bulundu.


Çeviren: Taş Devri Diyeti Platformu

Orijinal Makale: https://www.sott.net/article/319549-Stanford-researchers-stunned-by-brain-damage-reversal-with-stem-cell-treatment

By |2019-01-11T22:36:09+00:00Haziran 7th, 2016|Haberler|