ZERDEÇAL ÇOK FAYDALI, MUCİZEVİ BİR BİTKİ AMA…

//ZERDEÇAL ÇOK FAYDALI, MUCİZEVİ BİR BİTKİ AMA…

ZERDEÇAL ÇOK FAYDALI, MUCİZEVİ BİR BİTKİ AMA…

zrdcl_mdcnDaha önce zerdeçalın faydalarından bu platformda veya sosyal medya üzerindeki diğer sayfalarımızda defalarca bahsettik.

En genel anlamda, Antioksidan, Antienflamatuvar, Antikanserojen, Antitrombin (kan pıhtılarını azaltıcı) etkileri olan zerdaçalın bir çok alanda farmasötik ilaçlarla yarışabilecek olumlu yanları olduğu gün geçtikçe tıbbi klinik araştırmalarla da daha fazla ortaya konulmakta ve kabul görmektedir.

Bununla birlikte yine yukarıdaki özelliklerden kaynaklanan sebeplerle, belirli sağlık durumlarından dolayı düzenli olarak ilaç tedavisi altında olan kişilerin zerdeçal tüketimi oldukça sakıncalı olabilmektedir.  Çünkü zerdeçal -genel bir ifadeyle- alınmakta olan ilacın amacıyla aynı yönde bir durum yaratarak istenenden ve hedeflenende fazla bir etkiye sebep olabilmektedir.

Birlikte zerdeçal tüketilmemesi gereken başlıca ilaç tedavisi durumları şunlardır:

1- Kan Sulandırıcılar

Zerdeçalın pıhtılaşmayı azaltıcı, kan sulandırıcı antitrombin etkileri sebebiyle (bu konuda herhangi bir ilaç tedavisi görmeyen, sağlıklı bireyler için pozitif bir etkidir) kan sulandırıcı ilaç tedavisi altında kişiler için zerdeçal kullanımı sakıncalıdır. Çünkü kan sulandırıcılık etkileri katlanarak artarak, istenmeyen düzeylere ulaşıp tehlikeli kanamalara sebebiyet verebilir.

Kan sulandırıcılık (pıhtı azaltıcılık) amacıyla kullanılan başlıca ilaçlar şunlardır : Komodin (Coumadin) , Plavix ve Aspirin. Tabii ki bu amaçlı ilaçlar bunlarla sınırlı olmayabilir. Sonuç olarak dönemsel veya düzenli olarak kan sulandırıcı/pıhtı azaltıcı tıbbi ilaç tedavisi gören kişiler zerdeçal tüketiminden uzak durmalıdırlar.

2- Mide Asidini Azaltıcı İlaçlar

Zerdeçal mide asidini azaltıcı ilaçlarla etkileşeme girerek vücudun mide asidi salgılamasını artırabilir. Bu da bulantı, aşırı gaz, mide krampları, yemek borusunun zarar görmesi ve daha ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.

Mide asidini azaltıcı yönde tedavi için alınan başlıca ilaçlar şunlardır : Cimetidine (Tagamet), Famotidine (Pepcid), Ranitidine (Zantac) and Omeprazole.

3- Kan Şekeri Düşürücü İlaçlar

Zerdeçal aynı zamanda kan şekerini düşürücü diyabet ilaçlarıyla birlikte alındığında zararlı olabilir. Zerdeçalın kendisi kan şekerini düşürücü etki (bu konuda bir ilaç tedavisi görmeyen, sağlıklı bireyler için bu pozitif bir etkidir) yarattığı için bu ilaçlarla birlikte alındığında etkinin katlanarak hedeflenenin çok altında kan şekeri seviyesi durumu yaratarak zararlı olabilir. Bu da anksiyeteden, görme bulanıklığı ve bilişsel fonksiyonlarda azalmaya kadar bir çok zararlı yan etki yaratabilir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki kişiden kişiye değişebilecek şekilde; başka spesifik ilaçlarla birlikte zerdeçal tüketimi de farklı alerjik reaksiyonlara sebep verebilir. Bu sebeple böyle bir ihtimalin bilincinde olup, kendi vücudumuzu dikkatle dinleyip, gözlemleyerek kimi olası alerjik durumlar ortaya çıktığında bu sorgulamayı yapmak önemli bir husustur.

Bunların hiçbiri zerdeçalın ne denli faydalı bir doğal besin kaynağı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu yazının amacı da zerdeçalı kötülemek değil, kullanımının mahsurlu olduğu durumlara dikkat çekmektir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir yaşam için en önemli unsur herşeyden önce bilinçli araştırma ve objektif yaklaşımdır.

Paleo kalın!

Faydalanılan kaynaklar :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/acid-reflux-symptoms

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb-interaction/possible-interactions-with-turmeric

http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html?referrer=https://www.google.ca/

http://www.livestrong.com/article/121043-contraindications-turmeric/

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-662-turmeric.aspx?activeingredientid=662

By |2019-01-11T22:36:10+00:00Nisan 25th, 2016|Sağlık|